The Purge

PvP for People Who Aren't Asshats
It is currently Fri Jan 19, 2018 5:22 pm

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
PostPosted: Mon Nov 25, 2013 8:44 am 
Offline
Officer
User avatar

Joined: Wed Mar 09, 2005 11:42 am
Posts: 6442
Location: Fort Lauderdale, FL
I am switching from a 32x OS to 64x, and I need to make sure my hardware is going to be compatible. Can you guys_that_are_smarter_than_me give me a heads up on what I should pay attention to, and what I can do to make the swap as smooth and painless as possible?

_________________
Guildwars 2
Warrior/Ranger

My Music


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Nov 25, 2013 11:12 am 
Offline
Hail to the King
User avatar

Joined: Thu May 30, 2002 10:35 am
Posts: 16895
Location: Cimmeria
As far as I know the only hardware that matters is your CPU. I switched to 64-bit years ago and that was all there was to it. Just install the 64-bit OS and you're done.

When given a choice of drivers, of course, always select 64-bit (e.g., nVidia driver downloads).

32-bit stuff will still work, it just won't be utilizing all that it could.

_________________
If it bleeds, we can kill it.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Nov 25, 2013 11:27 am 
Offline
Member

Joined: Fri Mar 18, 2011 3:49 pm
Posts: 8145
http://windows.microsoft.com/en-us/wind ... -questions

That should answer all your questions. Like slamz said, make sure your proc can handle it then just install... Should be painless.

_________________
I don't own kid gloves.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Nov 25, 2013 1:45 pm 
Offline
Officer
User avatar

Joined: Sat Apr 09, 2005 11:21 am
Posts: 3883
Location: Warren, NJ
old (or uncommon) hardware may be problematic. in general, if 32-bit Windows came with a driver built-in for your hardware, 64-bit Windows probably will also.

if you had to download and/or install drivers, make sure that 64-bit versions are available. some vendors are good about releasing 64-bit drivers for old hardware, while other vendors are terrible. mouse drivers are typically the most problematic (specifically software that lets you customize how your mouse buttons work) especially if you have something remotely unusual (e.g. a Kensington trackball).

-ken

_________________
Naval Action: Taralin Snow, Snowy Iggles
EQ2: Snowreap, Yellowtail, Taralin, Disruption, Preyz, Taralynne, Snowy, Snowz
ESO: Snowreap, Yellowtail
PS2: Snowreap
GW2: Snowreap, Yellowtail, Preyz, Taralin, Taralynne
RIFT: Snowreap, Yellowtail, Preyz, Taralin, Snowy
PotBS (British): Taralin Snow, Taralynne Snow, Snowy Iggles, Edward Snow
PotBS (Pirate): Taralin Snowden, Taralynne Snowden, Redshirt Snowden
WW2O: Snowreap
WAR: Snowreap, Preyz, Lbz, Leadz, Snowz, Taralin, Snowmeltz, Yellowtail, Snowbankz
APB: Snowreap, Sentenza
STO: Snowreap@Snowreap, Snowz@Snowreap
AoC: Yellowtail, Snowreap, Snowstorm, Redshirt
WoW (Horde): Snowreap, Savagery, Baelzenun, Wickedwendy, Taralin, Disruption, Scrouge, Bette
WoW (Alliance): Yellowtail, Wickedwendy, Snowreap
AC1: Snowstorm, Yellowtail, Shirt Ninja, Redshirt


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Nov 25, 2013 9:05 pm 
Offline
Member

Joined: Thu Nov 25, 2004 4:35 am
Posts: 2090
Location: Seattle, WA
Along with the CPU advice above, make sure you have enough RAM to make the switch viable/worth it. (I'm assuming in this day and age most people, or at least us power users, have more than 4GB of RAM, but you never know...)

_________________
~ The Duskwood Gankster ~
WoW & Beyond: Grizzle / Grizol
EQ/SB: Rafkin / Kriticos / Dudain


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Nov 25, 2013 9:25 pm 
Offline
Member

Joined: Fri Mar 18, 2011 3:49 pm
Posts: 8145
grizzle wrote:
Along with the CPU advice above, make sure you have enough RAM to make the switch viable/worth it. (I'm assuming in this day and age most people, or at least us power users, have more than 4GB of RAM, but you never know...)

AKA at least 12 GB :mrgreen: Anything less is for women.

_________________
I don't own kid gloves.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Nov 26, 2013 1:02 am 
Offline
Officer
User avatar

Joined: Wed Mar 09, 2005 11:42 am
Posts: 6442
Location: Fort Lauderdale, FL
well I have 16G, 12 of which is thoroughly wasted atm. When I install the 64x OS, is it like reformatting? will I need to reinstall everything?

_________________
Guildwars 2
Warrior/Ranger

My Music


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Nov 26, 2013 2:00 am 
Offline
Member
User avatar

Joined: Fri May 27, 2005 1:27 pm
Posts: 6123
fresh OS install is always best, plus if your harddrive isnt NTFS format would be wise to do that.

If you use firefox, remember to backup-export favorites to html file so you can import them later

_________________
Did you ever hear the tragedy of Darth EA The Greed? I thought not. It’s not a story other Developers would tell you.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group